Niets is voor eeuwig

Eeuwigheid is maar een illusie, alles gaat immers voorbij voordat je er erg in hebt. Zoals de Duitse schrijver Herman Hesse het ooit verwoorde: ‘Eternity is a mere moment, just long enough for a joke.’ Bij Nest in Den Haag besloten ze er een tentoonstelling aan te wijden.


The Spur of the Moment. In de opwelling van het moment. Niets is voor eeuwig, nu moet het gebeuren. Het is een concept waar je heel lang over door kunt gaan. Laten we het er voor nu op houden dat bij het samenstellen van deze tentoonstelling vooral ‘het moment’ is aangegrepen voor tijdelijke oplossingen en impulsieve improvisaties. Als je het zo bekijkt dan sluiten alle werken naadloos aan, maar je zou er ook net zo goed een ander verhaal bij kunnen verzinnen. Iets wat je als hinderlijk zou kunnen ervaren als de werken zelf niet voldeden. Maar dat is nou net het geval: eigenlijk heeft deze tentoonstelling helemaal geen thema nodig. Het werk overtuigt op zichzelf meer dan dit concept dat ooit zal doen.

Als we dan toch nog heel even vasthouden aan het idee van de momentopname is het werk van Bas van den Hurk wel een heel mooi voorbeeld. Zijn collages hebben geen definitief eindpunt. Karakteristiek voor zijn werk is de toevoeging van elementen die de constante vorm van het oppervlak dusdanig manipuleren dat er een interessante spanning ontstaat. Zo voegt hij vaak stukken stof, of zelfs sieraden toe. Ook hier krijgt een oud werk nieuwe invulling door de toevoeging van een glimmend stukje stof wat eroverheen is gedrapeerd. Van het oorspronkelijke schilderij is bijna niets meer te zien. De glinsteren