Een nieuwe draai aan het verhaal

Eindelijk is het dan zover. Het Stedelijk Museum in Amsterdam is -na zeven jaar- weer open. Tijdelijk, dat wel. Onder druk van wethouder van cultuur Carolien Gehrels is het museum vijf maanden geopend. Anders zou het toch echt te gortig worden met de steeds maar uitgestelde heropening van het gerenoveerde gebouw wat, ondanks de frustratie van velen, al sinds 2003 gesloten is voor publiek.

Lucia Nimcova, 'Milkmaids', 2007

Terwijl er nog druk gewerkt wordt aan de nieuwe vleugel zijn in de oudbouw twee grote tentoonstellingen te zien. ‘Taking Place’ vestigt de aandacht op de staat van het gebouw op dit moment, met werken die dit gegeven benadrukken. Het grootste deel van de begane grond is besteedt aan ‘Monumentalisme – Geschiedenis en nationale identiteit in hedendaagse kunst. Voorstellen voor Gemeentelijke Kunstaankopen 2010.’

‘Voor de tentoonstelling ‘Voorstellen tot Gemeentelijke Kunstaankopen 2010’ zoekt het Stedelijk Museum Amsterdam kunstenaars die in hun werk reflecteren op het idee van nationale geschiedenis, dit problematiseren, dan wel verbanden leggen met andere geschiedenissen, of die eigenzinnige zienswijzen op historische canons voor het voetlicht brengen en dat met zeker esthetisch vernuft.’ Zo stond het vermeld in de officiële oproep aan de kunstenaars die november vorig jaar verscheen. Dit keer werd Jelle Bouwhuis, hoofd van het Stedelijk Museum Bureau Amsterdam