Schoonheid en armoede, hand in hand

© Guy Tillim  Tautira, Tahiti / 2010  Courtesy stevenson, Cape Town

© Guy Tillim. Tautira, Tahiti / 2010. Courtesy stevenson, Cape Town

Daar staat ie dan moederziel alleen. Een mager, verwaarloosd hondje, schooiend tussen de afval die de mensen achter lieten. Op de achtergrond prijkt een prachtig panorama gevuld met weelderige bospartijen, felgroene bomen en mistige bergen. De foto werd geschoten op een van de stranden van een Frans-Polynesisch eiland. Waar ooit kunstenaars als Paul Gaugain hun verloren paradijs terugvonden en in beeld brachten. Maar dat was toen.

 

De schoonheid en de armoede. Op de foto’s van Guy Tillim worden ze allemaal in een beeld gevangen. Genadeloos rukt hij de sluier weg van het idyllische, tropische landschap zoals we dat kennen uit de commercials. Zonneschijn en witte stranden maken plaats voor dikke regendruppels en rondzwervend afval. Alles is zo haarscherp dat het bijna pijn doet. De aanwezige mensen en dieren lijken net uit tijschriften geknipt en op de achtergrond geplakt, zoals Alexander Rodschenko dat vroeger deed met zijn fotomontages.
Voor ‘Second Nature’, zijn nieuwe tentoonstelling in fotografiemuseum Huis Marseille fotografeerde Tillim naast de Frans-Polynesische eilanden ook de drukke straten van S